Stylová městská elektrokola z české garáže

Jana Malinu zakladatele Electric Cafe Bike nebavila stávající elektrokola, a tak se rozhodl postavit si své vlastní. A dopadlo to velmi dobře, jeho designérská dílna produkuje opravdu zajímavé kousky, které mají připomínat staré legendární motocykly. Zajímalo nás, proč se rozhodl stavět právě tato elektrokola a co všechno elektrokola E-Cafe nabízejí.

Jak jste se ke stavění elektrokol dostali?
 
Před dvěma roky jsem se rozhodoval nad pořízením skútru pro pohyb po městě. Pak mi došlo, že mě vlastně skútry vůbec nebaví, vyžadují dostatek místa pro parkování, jsou finančně náročné a hlavně ne moc ekologické. Začal jsem tedy vybírat elektrokolo, ale nabídka byla dost omezující na horská nebo treková kola. To mě do městského provozu neoslovilo. Chtěl jsem něco stylového se smyslem pro detail a hlavně pohodlného. Nic jsem ale nenašel, aspoň ne v mých finančních možnostech, proto jsem se rozhodl jsi vytvořit své vlastní elektrokolo. Vzhlédl jsem se v amerických cruiserech a café racerech. Našel vhodný rám, upravil ho a tím vlastně vznikl první E-Cafe Bike. Obdivuji trpělivost mojí ženy, vzhledem k tomu, že jsem první kolo stavěl de facto v kuchyni a nepřišlo jí to jako totální hloupost. Naopak to byl její nápad se tomu věnovat více a zkusit to nabízet i ostatním. Proto jsme vymysleli tento koncept a naši designérskou dílnu E-Cafe Bike.
Název je odvozený právě od legendárních starých městských motocyklů cafe racers, které si majitelé upravovali do své podoby a scházeli se právě v kavárnách. Pamětníci tvrdí, že název vznikl díky jedné z kratochvílí, kdy se závodilo v tom, kdo nejrychleji přejede z jedné kavárny do druhé. U našich elektrokol využívámé právě znaky cafe racerů jako jsou minimalismus, maximální redukce hmotnosti, maximální výkon, pohodlí a možnost upravit si svůj stroj do vysněné podoby podle sebe.
 
Co dnes nabízíte?
 
E-Cafe Bike je ručně vytvořený designový stroj, customizovaný dle představ každého majitele. Díky elektrickému pohonu a lehké ovladatelnosti se stává ideálním strojem pro rychlé jízdy na krátké́ vzdálenosti. Ale 750Wh baterie umožňuje i dojezd do 100 km. Je skvělým dopravním prostředkem ve městě, které je jeho přirozeným teritoriem. Představuje tak přirozené spojení kol a městského stylu. 
Kouzlo E-Cafe Bike dodává fakt, že každé kolo je jedinečné, na rozdíl od běžné sériové výroby a můžeme v něm vidět malý protest uniformitě běžných městských a horských kol. Takže nepopsatelným bonusem každého majitele je radost z kreativity, když si může nechat postavit a vytunit své kolo podle svých představ a vkusu. Majitelům tak umožňuje odlišit se od davu a vyjádřit svůj styl. Kola z dílny E-Cafe Bike jsou navíc natolik designově a technicky propracovaná, že zajímají i lidi, kteří normálně nemají ke klasickým městským kolům vztah. Ale i běžným cyklistům ukazují, že cyklista už nemusí být jen ten v cyklodresu s upocenými zády. Každý model je možné optimalizovat jak pro pohodovou jízdu městem (s rychlostí do 25 km/hod), ale také pro "závodní jízdu" (až do maximální rychlosti 50 km/hod), které jsou určené pouze na jízdy na soukromém pozemku, nikoliv na veřejných cestách. Kola E-Cafe Bike jsou ideálním způsobem pro pohodlný pohyb po městě, například z domu do práce, nebo na schůzku. Nejhezčím zážitkem ale bude samozřejmě víkendová jízda po městě s přáteli.
 
Článek pro Electric Bike Action Magazine připravila Michaela Kadlecová, 6. 11. 2019
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz