LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT

Když nemůžete najít elektrokolo podle svých představ, je někdy jednodušší si ho sám vyrobit. Právě proto založili Jan a Zuzana Malinovi českou značku Electric Cafe Bike.

Všechno začalo náhodným setkáním v jednom z pražských barů. On jí omylem šlápl na nohu a nyní je to pět let, co jsou spolu. Kromě toho, že se vzali, začali také vyrábět úžasná designová elektrokola, čímž jen potvrzují, že když hodně chcete, vaše sny se můžou splnit. Jen se musíte vzájemně podporovat a nesmí vám vadit třeba to, že se z vaší kuchyně v malé garsonce dočasně stane dílna na výrobu elektrokola.

EVA KADAVÁ, přepis článku pro Marianne 09/2020

Před dvěma lety přemýšlel zakladatel Electric Cafe Bike Jan Malina o tom, že si pro cesty po Praze pořídí klasický motorový skútr. „Nechtěl jsem jezdit autem, ale došlo mi, že i motorka má tu nevýhodu, že ji musíte nechat stát na ulici anebo řešit otázku, kde ji parkovat či garážovat. Motorky jsou také finančně náročné a rozhodně ne ekologické,“ vzpomíná na začátky svého projektu Jan Malina. Od skútru se tedy přesunul k hledání vhodného elektrokola. Všechno to však podle jeho slov byla jen klasická horská nebo treková kola vybavená baterkou. „Hledal jsem něco jiného, hezčího, až jsem narazil na kola z Kalifornie. Jenže když jsem viděl tu cenu, řekl jsem si, že si kolo vyrobím sám. Zhlédl jsem se ve stylu amerických cruiserů a café racerů. Začal jsem tedy hledat rámy a další nezbytné komponenty a pustil se do toho. Stavěl jsem ho sám pro sebe, rozhodně za tím nebyl záměr podnikat a vyrábět elektrokola i pro další zájemce,“ vzpomíná s odstupem dvou let sympatický Pražák. Ten se do té doby točil především kolem aut, ať už to byl příjem v autoservisu nebo e-shop s náhradními díly. Reakce na prototyp však byly překvapivě pouze kladné, a tak se po krátkých úvahách zrodil nápad vyrazit s kolem na Designblok. Kde jinde si poslechnout názory okolí na životaschopnost projektu než na největší české přehlídce designu? A také tady se Jan se svou partnerkou Zuzanou dočkali kladných reakcí. Pak už to by zdánlivě pouze krůček k tomu, nabízet originální elektrokola ostatním, a záhy vznikla designérská dílna E-Cafe Bike. Název je odvozený od legendárních starých městských motocyklů café racers, které si majitelé upravovali do své podoby a scházeli se právě v kavárnách. Tento fenomén se začal objevovat v průběhu 50. let 20. století v Anglii a jednalo se o lehké, nepříliš výkonné motorky, které si jejich mladí majitelé upravovali pro dosažení co nejvyšší maximální rychlosti. Pamětníci tvrdí, že název vznikl díky jedné z kratochvílí, kdy se závodilo v tom, kdo nejrychleji přejede z jedné kavárny do druhé. Electric Cafe Bike využívá hlavní znaky café racerů, jako jsou minimalismus, maximální redukce hmotnosti, maximální výkon, pohodlí a možnost upravit si svůj stroj do vysněné podoby podle sebe.

Každé elektrokolo ELECTRIC CAFE BIKE vzniká od samého začátku úzkou spoluprací s klientem a je tedy originál. Rozhodující je nejen to, jaké máte rádi barvy a představy o výbavě, ale také kde všude a jak často budete na kole jezdit.

— Jan Malina, zakladatel E-Cafe Bike

OTISK KLIENTA

E-Cafe Bike si zakládá na osobním přístupu ke každému klientovi. Kolo, které tu vzniká, je unikátní a nikde nepotkáte stejný kus. Ostatně za jeho podobou nestojí pouze manželé Malinovi, ale především sám zákazník. Právě on si vybírá design, komponenty, barvu, zkrátka vše, co vypovídá o něm samém, což přihrává E-Cafe Bike velmi zajímavé zákazníky. „Miluju naše klienty, jsou to originální lidé s dobrým vkusem. Nedávno jsme dělali třeba kolo v oranžové barvě lamborghini s karbonovými doplňky,“ říká s nadšením v hlase na adresu klientů Zuzana Malinová. Proces výroby jednoho kola trvá v průměru dva až tři týdny, záleží na konkrétních požadavcích zákazníka. Pokud si vybere třeba již zmiňované karbonové doplňky, může se realizace protáhnout až o několik týdnů. „Na začátek vždy vznikne skica, kde si ujasníme konkrétní představu a požadavky. Tomu předchází poznání zákazníka, jaký má vkus, na co chce kolo používat, zda je sportovní, nebo městský typ, kde bude jezdit a jak dlouhé tratě… A pak už začínají kalkulace, kdy klient získá představu o každém použitém prvku. Svými nároky nás klienti posouvají dál. Tím, že mají určitou představu a my se ji snažíme naplnit, musíme hledat nová řešení. Najdou se však i zákazníci, kteří nechají výslednou podobu především na nás,“ popisuje konkrétní kroky vzniku kola designér Jan Malina. Kouzlo E-Cafe Bike spočívá nejen v tom, že se můžete odlišit od davu, ale jejich kola jsou natolik technicky propracovaná, že zajímají i lidi, kteří běžně nemají k cyklistice žádný vztah. Ideální jsou především pro ty, kdo žijí ve městě, ale nebaví je zdlouhavé přesuny autem a hledání volného místa na parkování. S tímto kolem totiž můžete kombinovat cyklostezky a normální provoz. I přes originální design a kvalitní baterie je to stále kolo, a ne skútr. Pohyb je tak mnohem svobodnější.

Naše kola jsou láska na celý život, klienty proto neustále baví je něčím vylepšovat a posouvat dál.

— charakterizuje značku E-Cafe Bike Zuzana Malinová

CESTA Z KUCHYNĚ DO EVROPY

Projekt na výrobu originálních elektrokol se zrodil v hlavách Zuzany a Jana Malinových (oba 34). První větší úspěch zaznamenali na loňském Designbloku. Zatím se soustředí na výrobu elektrokol podle požadavků klientů, v hlavě však již nosí nápad na omezenou sériovou výrobu a v těchto dnech spouští také vlastní e-shop s designovými doplňky na kola. Když se manželů Malinových zeptáte, kde vidí sebe i značku za deset let, mají jasno. Rádi by založili rodinu, zatím je ale jejich dítě E-Cafe Bike. Rádi by se také rozrostli po Evropě, přesto však chtějí zůstat rodinnou, lokální značkou.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz